Danske Konditorer

Bagerens historie

I dagens Danmark ligger der nærmest et bageri på ethvert hjørne. Vi er glade for bagerbrød, både i form af rugbrød, franskbrød og kager i alle afskygninger. Men hvornår blev bageriet egentlig et fag, der rykkede ud fra datidens køkkener og ind i butikker i de små samfund.

Brød til de fattige

I starten af 1800 tallet kom bagerierne til. I mange år var det faktisk de rige familier, der fortsat bagte brød derhjemme, mens bagerbrødet blev købt af de fattige familier. Der blev fastsat maksimale priser på brødet, så alle kunne købe brødet så billigt og godt som muligt. Bagerne bagte brød helt fra bunden, uden brug af maskiner eller anden teknik.

Som bagerierne blev flere og flere, blev der i den sidste halvdel af 1800 tallet opfundet æltemaskiner og og rugbrødssprøjter, som gjorde bagernes arbejde lidt lettere. Det betød også, at udvalget at brød blev større.

Kager og sødt hos bageren

Fra begyndelsen af 1700 tallet kom der nye bagere til. Her købes kager og andet sødt brød. Disse bagere blev kaldt kagebagere, sukkerbagere og de helt fine for konditorer. 

Det betød, at man gik til bageren efter brød og til sukkerbageren efter kage. Det var ikke en synderlig rentabel form for opdeling, da sukkerbagerne ikke blev besøgt nær så tit som brødbagerne. 

Brød og kage til alle

Igennem årene overgik en del af bagernes produktion til fabrikkerne, for eksempel kiks og småkager. Og snart kunne kan købe både brød og kage hos bageren. Dermed antog bageren den form, som vi kender den dag i dag.

Mange af de gamle brødtyper, kiks og småkager findes igen hos de nutidens bagerier. Samtidig kan man købe et utal af forskellige brødtyper og kager i alle afskygninger. Her kan man også købe stort set alt tilbehør, som smør, ost og marmelade.